Skip to content

Osnovna škola Dositej Obradović

Насловна Вести Стратегије ублажавања ризика од трансмисије SARS-CoV-2 у школама
Стратегије ублажавања ризика од трансмисије SARS-CoV-2 у школама од стране државног ТИМА ЗА ПРАЋЕЊЕ И КООРДИНИСАЊЕ ПРИМЕНЕ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА У РАДУ ШКОЛА:
Редовна настава-МОДЕЛ 1
1. Доследна и исправна употреба маски у простору школе од стране свих лица (ученика и запослених)
2. Физичка дистанца према могућностима школе (може и мања од 1м)
3. Хигијена руку и респираторна хигијена
4. Чишћење и дезинфекција простора школе у целини
5. Успостављена сарадња са надлежном здравственом службом, а посебном са надлежним ИЈЗ/ЗЈЗ
1.Препоручени модели ношења маски:
● Наставно и ненаставно особље
Употреба заштитних маски за наставнике, током часа, није неопходна уколико су потпуно вакцинисани (две дозе вакцине), а од друге дозе је прошло најмање 14 дана и/или су у претходних 6 месеци прележали COVID-19. Невакцинисани наставници и друго особље носе маску током радног времена увек када се налазе у затвореном простору са другим особама, као и на отвореном уколико није могуће одржавати растојање од 1 метра од других особа.
Наставно и ненаставно особље школе је у обавези да одржава непрекидно растојање од најмање 1 м од других особа (ученика и особља), осим ако постоји изузетна потреба ближег контакта у ком случају је неопходно да особа носи заштитну маску и да се након контакта изврши дезинфекција руку.
Запослени треба да избегавају активности које укључују боравак више запослених (наставно и ненаставно особље) истовремено у затвореном простору. Уколико је то неопходно (састанци, обуке и сл.), током трајања таквих активности употреба заштитних маски је обавезна уз одржавање дистанце (минимум 1м) уколико је најмање једна особа у просторији невакцинисана. Изузетно, уколико су све особе у просторији вакцинисане, заштитне маске нису обавезне.
● Родитељи, односно други законски заступници и други посетиоци
Употреба заштитних маски за родитеље и све друге посетиоце у школским установам је обавезна током боравка у затвореном простору, с тим да је неоходно редуковати број посетилаца и омогућити посету само у случају неопходности.
● Ученици
Ученик треба да носи маску од уласку у школу па све до доласка до своје клупе. Маска се обавезно користи и током одговарања и током сваког разговора.
Маска се обавезно користи и приликом било којег кретања ван клупе, приликом одласка на одмор или у тоалет. Током боравка у школи може да се користи било која маска (хируршка, епидемиолошка или платнена), али се свака маска мора користити на исправан начин – тако да покрива нос, уста и браду. Такође, не треба користити маску која је запрљана или овлажена.
Није дозвољено мењање маски међу ученицима.
Напомена: Уколико je обухват вакцинацијом међу ученицима у одељењу већи од 70%, ученици који су вакцинисани нису у обавези да носе маску током часа. У свим осталим горе наведеним ситуацијама, употреба маске је обавезна.
2. Одржавање физичке дистанце
• Физичка дистанца током активности које се одржавају у учионици није неопходна међу децом. Потребно је да наставници и друго школско особље одржавају физичку дистанцу са другим особама у школи од најмање 1 метра.
Могућа је организација наставе музичке културе и физичког и здравственог васпитања, као и ваннаставних активности (хор, спортови).
Активности у којима се остварује блиски контакт између ученика (колективни спортови) реализовати под условом да у одељењу нема потврђених случајева инфекције SARS-CoV-2 међу ученицима током претходних 14 дана. У супротном, реализацију ових активности организовати без блиских контакта између ученика (нема колективних спортова). Саветовати ученике да одржавају међусобну физичку дистанцу од најмање 1 метар у свлачионицама. Препоручује се да ученици проводе велики одмор на отвореном (у школском дворишту) када год то временске прилике дозвољавају.
Особе које доводе ученике у школу не улазе у школу већ прате ученике до улаза у школску зграду или до капије школског дворишта, где ученике млађег узраста преузима дежурни учитељ/наставник.