Skip to content

Osnovna škola Dositej Obradović

Насловна Вести ПРЕПОРУКЕ ЗА СУЗБИЈАЊЕ ШИРЕЊА ПАНДЕМИЈСКОГ ГРИПА У ШКОЛАМА

Грип је болест која се као блага или средње тешка лечи од стране изабраног лекара, по могућности у кућним условима.Тежа и тешка клиничка слика грипа лечи се у стационарним условима, на секундарном и терцијарном нивоу здравствене заштите, у зависности од тежине стања оболелог.

-Благу форму болести карактерише гребање у гуши, сув надражајни кашаљ, цурење из носа, кијавица, лако до умерено повишена температура, малаксалост, што је тешко разликује од других акутних респираторних инфекција.
-Средње тешку форму болести  карактеришу следећи симптоми и знаци: темпертура преко 38оЦ, сув надражајни кашаљ, гушобоља, малаксалост, главобоља, кијавица, болови у мишићима и зглобовима, дијареја итд.
Институт за јавно здравље Батут- www.batut.org.rs

А. Ученици/родитељи

Ради спречавања уноса и ширења овог обољења у школу, потребно је да поступате на следећи начин:

Уколико имате симптоме и знаке болести* потребно је да останете код куће и јавите се   телефоном свом лекару и обавестите учитеља/разредног старешину.
Уз савет лекара боравите у кући до престанка симптома, односно до краја периода заразности, и ограничите  – избегавајте контакте са другим особама.
Уредно узимајте препоручену терапију, у случају погоршања здравственог стања одмах се јавите свом лекару.
Обавестите о својој болести и све особе које су биле у контакту са вама унутар седам (7) дана.
Уколико сте били у контакту са особама оболелим од ове болести пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта. У случају појаве симптома остати код куће, јавити се свом лекару и обавестите учитеља/разредног старешину.

Примењивати опште мере превенције** у спречавању и сузбијању ширења грипа.


Б.  Учитељи/наставници/професори

Уколико имате симптоме и знаке болести потребно је да останете код куће и јавите се   телефоном свом лекару и обавестите колегијум/директора установе.

Обавестите о својој болести и све особе које су биле у контакту са вама унутар седам (7) дана
(колеге на послу, одељење – ученике).

Уз савет лекара боравите у кући до престанка симптома, односно до краја периода заразности (око седам дана), и дистанцирајте се од социјалних контаката.
Уредно узимајте препоручену терапију, у случају погоршања здравственог стања одмах се јавите свом лекару.

Уколико сте били у контакту са особама оболелим од ове болести пратите своје здравствено стање током седам дана од контакта. У случају појаве симптома остати код куће, јавити се свом лекару и обавестите колегијум/директора установе.

Свако одсуство ђака у одељењу чији сте учитељ/разредни старешина пријавите раднику школе који ће бити од стране колегијума/директора одређен да води евиденцију о одсуствовању са наставе пре свих ђака и наставног особља, а потом и других запослених у установи (недељна или дневна евиденција о здравственом стању у одељењу, која се у писаној форми изјаве/информације доставља особи која води евиденцију и комуницира са надлежном здравственом/епидемиолошком службом).

Често током дана проветравати просторије у којима се спроводи настава.

Организовати здравственоваспитни рад о општим мерама превенције грипа примерено узрасту, у сарадњи са домом здравља или ИЗЈЗ/ЗЗЈЗ.

*Обољење слично грипу (ОСГ) је оно код којег постоји изненадна појава температуре (изнад 38оЦ), праћена боловима у мишићима и зглобовима, сувим кашљем и симптомима од стране горњих дисајних путева.

**Сходно препорукама СЗО опште мере превенције, као што су држање одстојања од најмање 1 м од других особа, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах треба након употребе бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), хигијена руку и проветравање просторија у којима се борави, су ефикасне мере превенције и сузбијања грипа изазваног новим типом вируса А (Х1Н1).  

www.batut.org.rs/activenews_view.asp?articleID=268