Традиција

дуга 290 година. Од свог настанка 1733. године школа се развијала и сазревала мењајући седишта и називе. Од 20. новембра 1919.г. носи име српског великана просветитељства и културе, а њени ученици и запослени следе Доситејев пут.

ОШ ,,Доситеј Обрадовић“

у Пожаревцу је најстарија школа у Браничевском округу и друга школа по старости у Србији. Када говоримо о пожаревачкој Основној школи ,,Доситеј Обрадовић“ , говоримо о почецима писмености нашег краја. Негујући традицију, стручност и квалитет у раду, наша школа поносно стоји у срцу свог града образујући и васпитавајући кроз скоро 3 века и тежи сталном унапређивању наставног процеса. Данас ОШ ,,Доситеј Обрадовић броји 990 ученика распоређених у 39 одељења и има 95 запослених. Школа има 3 одељења ученика са сметњама у развоју и тешкоћама у учењу и четири групе продуженог боравка. Ове школске 2022/23.године обележила је 289 година постојaња, а следеће године 20.новембра прославиће 290. рођендан.

Установа

броји 95 запослених и 990 ученика распоређених у 39 одељења (од тога три одељења ученика са сметњама у развоју и тешкоћама у учењу). Располаже капацитетима за одвијање наставног процеса у: 25 учионица у којима се одвија и кабинетска настава, 2 учионице за ученике са сметњама у развоју, фискултурној сали и осавремењеној медијатеци. Школа поседује опремљену библиотеку са фондом од око 17000 књига и читаоницу, кухињу и трпезарију, зубну амбуланту. У школи је уређен Доситејев кутак који подсећа на музејску поставку дела и наравоученија Доситеја Обрадовића као и знаменитости саме школе. Школа је створила услове за рад у учионици на отвореном у школском врту.

Наставни кадар
је стручно заступљен и стручном усавршавању се придаје велики значај. У школи се редовно организују и одржавају семинари од школског до републичког нивоа.
Доситејев понос
јесу заједнички успеси ученика и њихових наставника ментора на свим нивоима такмичења, наших носиоца Вукове дипломе и ученика генерације, спортисте генерације и носиоца похвале ,,Доситеј Обрадовић“ .
Сваки четврти ученик
наше школе је носилац једног од прва три места на свим нивоима до Републичких и Међународних такмичења из различитих научних области и спорта.
Вечери страних земаља
До сада је школа имала вече Јапана, САД-а, Русије, Француске, Индије, Аустралије и Турске. Школа сарађује са локалном заједницом и учесник је бројних активности и пројеката које реализује Град Пожаревац.

Приоритети развоја установе

Школа је у поступку велике адаптације школске зграде, коју финансира Републичка канцеларија за управљање јавним улагањима у сарадњи са Градом Пожаревцем.

На овај начин, школа ће своје просторне капацитете повећати за десет учионица. Предвиђена је надградња другог спрата школе чиме би се створили услови за једносменски рад.У том смислу, визија Развојног плана школе јесте да школа организује целодневну наставу, јер су потребе родитеља за овим видом наставе велике, за шта постоје докази о спроведеним анкетама у оквиру активности. У плану је оснивање Доситејевог клуба који има за циљ неговање духа Доситеја Обрадовића и упознавање ученика нашег града са животом и радом великана. Сваке године на крају школске године организује се екскурзија за колектив.